مزایای باورنکردنی ایمپلنت که نمی دانید!
در این نوشته می خوانید:
بیشک افراد از چهره خود با دندانهای از دست رفته راضی نیستند؛ ضمن اینکه لبخند پرانرژی همواره در کنار داشتن دندانهای درخشان و زیبا نمایان خواهد شد. امروزه با پیشرفت علم هیچ مشکلی بدون راه حل نخواهد ماند و افرادی که از داشتن دندانهای زیبا محروم هستند، انجام ایمپلنت به آنها پیشنهاد میشود. ایمپلنت یک روش مدرن و مناسب جهت جایگزینی دندانهای از دست رفته برای افرادی است که از نداشتن دندانهای خود رنج میبرند. ایمپلنت سبب میگردد تا زیبایی چهره فرد افزایش یابد؛ همچنین از ماندگاری و طول عمر بالایی برخوردار است. ایمپلنت چه مزایایی دارد؟ آیا ایمپلنت روش مناسبی برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته به حساب میآید؟
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت روشی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته یا به عبارتی دیگر یک پرکننده برای جای خالی دندانهای کشیده شده است. همچنین ایمپلنت یک میله کوچک مارپیچی شکل بوده که طی یک عمل جراحی در استخوان فک جایگذاری میشود. پس از مدتی با استخوان اطراف فک جوش خورده و برای نگهداری تاج دندان مصنوعی آماده خواهد شد. در واقع ایمپلنت به عنوان ریشه دندان کاربرد داشته و همانند تاج دندان به حساب میآید. به فرآیند جوش خوردن استخوان فک به ایمپلنت را یکپارچگی استخوان میگویند.
چه کسانی شرایط انجام ایمپلنت را دارند؟
برای انجام ایمپلنت سن و شرایط خاصی وجود ندارد و افرادی که به بهداشت دهان و دندان خود توجه میکنند، میتوانند از ایمپلنت استفاده نمایند. کاندیدای مناسب ایمپلنت دندان عبارتند از:
- افرادی که در فک پایین و بالای آنها دندان از دست رفته وجود داشته باشد.
- افرادی که نمیتوانند از دندانهای متحرک و مصنوعی استفاده کنند.
- از نظر ظاهری ایمپلنت از دندانهای مصنوعی زیباتر است و در گفتار افراد نیز خللی نخواهد داشت.
چه کسانی شرایط استفاده از ایمپلنت را ندارند؟
انجام ایمپلنت برای برخی از افراد بهدلیل برخورداری از شرایطی خاص گزینه مناسبی نخواهد بود. این شرایط به شرح زیر هستند.
- افرادی که از عفونت لثه و دندان رنج میبرند، نمیتوانند از ایمپلنت استفاده کنند؛ زیرا انجام آن باعث وارد شدن آسیب بیشتری به لثه و فک بیمار میشود. ناگفته نماند که اگر افراد در این شرایط ایمپلنت انجام دهند، بیشک با مشکلات زیادی روبهرو خواهند شد.
- افرادی که به دیابت مبتلا هستند باید با ملاحظات کامل ایمپلنت را انجام دهند؛ زیرا قند این افراد باید دائما توسط پزشک متخصص کنترل شود.
- افراد سیگاری باید برای مدت طولانی مصرف سیگار را ترک کنند و اگر از دخانیات استفاده نمایند برای انجام ایمپلنت گزینه مناسبی نخواهند بود.
- افرادی که از داروهای انعقاد خون و آسپرین استفاده میکنند میبایست پنج الی هفت روز قبل از آغاز ایمپلنت از مصرف این داروها اجتناب نمایند یا دندانپزشک خود را در جریان بگذارند.
- به زنان باردار پیشنهاد میشود تا در طول دوره بارداری از انجام ایمپلنت صرف نظر کنند؛ زیرا پس از انجام این کار میبایست آنتی بیوتیک مصرف کرده که از داروهای مضر برای بانوان باردار به حساب میآید.
ایمپلنت چه مزایایی دارد؟
ایمپلنت نیز مانند تمام روشهای درمانی دندانپزشکی از یکسری مزایا برخوردار است که میبایست افرادی که قصد انجام آن را دارد با این مزیتها آشنا شوند تا از سردرگمی رهایی یابند. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
Ø ظاهر طبیعی و زیبا
برای انجام ایمپلنت پایه پیچ مانند درون استخوان فک قرار میگیرد و پروتز مصنوعی در بالای استخوان به شکل تاج دندان طبیعی دیده میشود. سفارش پروتزها میبایست با توجه به رنگ دندانها صورت گیرد؛ به عبارتی ایمپلنت از نظر ظاهر به دندانهای طبیعی بسیار نزدیکتر از دندانهای مصنوعی است.
Ø راهی برای راحتی انجام بهداشت دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان برای دندانهای آسیبدیده بسیار دشوار است، زیرا هر لحظه امکان افزایش حفرهها و آسیبدیدگی وجود دارد؛ اما با کاشت ایمپلنت جایگاه دندانهای خالی پر میشود و دندانها همانند سابق بهراحتی قابل تمیز شدن خواهند بود.
Ø طول عمر بالا
از بهترین و بزرگترین مزیتهای ایمپلنت دندان میتوان به طول عمر بالای آن اشاره کرد. کارایی ایمپلنتها پس از کاشت به ۲۵ سال میرسد؛ اما لازم است تا برای افزایش طول عمر ایمپلنت بهداشت دهان و دندان بهطور دقیق و پیوسته رعایت شود.
Ø عملکردی همچون دندان های طبیعی دارند
اگر شما چند دندان آسیبدیده و از دست رفته داشته باشید، هنگام صرف غذا و صبحت کردن با مشکلاتی روبهرو خواهید شد؛ اما با انجام ایمپلنت این مشکل برطرف شده و فرد میتواند به راحتی همچون سابق کارهای روزانه خود از جمله خوردن غذا، حرف زدن و… را انجام دهد.
Ø مانعی برای از بین رفتن استخوان فک
تحلیل استخوان فک زمانی صورت میگیرد که فرد دندانهای خود را از دست داده و فعالیت فک کاهش یافته باشد. در نتیجه اگر این فعالیت کم ادامه یابد به ناچار استخوان فک تضعیف میشود و گاهی نیز با خطر شکستگی پاتولوژیک روبهرو خواهد شد؛ اما با انجام ایمپلنت، استخوان دندان نیرو گرفته و فعالیت خود را همچون قبل انجام میدهد.
Ø مانع برای کج شدن دندان های دیگر
هنگامی که در دهان یک یا چند دندان از دست رفته وجود داشته باشد، جای خالی آنها باعث کج شدن سایر دندانها خواهد شد. به عبارتی میتوان گفت دندانهای سالم و باقی مانده هیچ گونه تکیهگاهی ندارند و با فشار جویدن به آرامی به سوی جای خالی دندانها از دست رفته سوق مییابند. در این صورت عملکرد دندانها با مشکل روبهرو میشود. با انجام ایمپلنت فاصله خالی بین دندانها پر شده و هیچ گونه حالت کجی برای دندانها به وجود نمیآید.
Ø کمک برای تقارن صورت
جای خالی دندانهای از دست رفته نه تنها باعث کج شدن دندانهای دیگر میشود؛ بلکه باعث نامتقارن شدن صورت فرد نیز خواهد شد. به همین دلیل انجام ایمپلنت از ایجاد این نامتقارنی نیز جلوگیری میکند و این مورد جزء مزایای مهم ایمپلنت به شمار میرود.
مراحل انجام ایمپلنت
برای انجام ایمپلنت دندان باید یکسری مراحل پشت سر گذاشته شوند که به شرح زیر هستند:
- کشیدن دندانهای آسیبدیده
- پیوند استخوان: اگر استخوان فک نرم بوده یا به اندازه کافی ضخامت نداشته باشد باید قبل از انجام ایمپلنت، پیوند استخوان صورت گیرد. این پیوند استخوان سبب محکم شدن پایه نصب ایمپلنت میگردد. همچنین برای پیوند استخوان، از استخوان قسمتهایی از بدن فرد یا استخوان مصنوعی استفاده میشود.
- قرار دادن ایمپلنتها: برای این کار در ابتدا یک برش کوچک روی لثه ایجاد میشود تا استخوان فک در معرض دید قرار گیرد. با ایجاد سوراخ کوچکی در استخوان، ایمپلنت وارد آن شده و بعد از آن لثه را بخیه میزنند.
- ریکاوری: در این مرحله استخوانسازی انجام میشود؛ بهگونهای که بافت طبیعی استخوان بدن با ایمپلنت ارتباط برقرار کرده و سطح محکمی را ایجاد میکند. این کار ۶ الی۱۲ هفته به طول خواهد انجامید.
- نصب اباتمنت: اباتمنت همچون یک فنر عمل میکند که روی لثه و بالای ایمپلنت مستقر میشود و حکم رابط تاج دندان و ایمپلنت را دارد. نصب اباتمنت از عملهای سرپایی به حساب میآید که تنها با بیحسی موضعی صورت میگیرد.
- اتصال روکش ایمپلنت و اتمام کار: روکش دائمی بعد از ۳ الی ۹ ماه نصب میشود. نصب نهایی باید زمانی اتفاق بیفتد که لثه و استخوان فک بهطور کامل بهبود پیدا کرده باشند. روکش دندان به صورت ثابت و متحرک وجود دارد که براساس نظر دندانپزشک هر دو نوع کارایی مناسبی داشته و به خوبی عمل میکند.
معایب انجام ایمپلنت
از سری معایب ایمپلنت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قیمت بالا: ایمپلنت به نسبت بریج و پروتز گرانتر است؛ زیرا به عنوان دندان جایگزین در فک پایین و بالای عمل میکند. به همین خاطر گاهی افراد به علت قیمت بالا از انجام این کار صرف نظر مینمایند.
- نیازمند به جراحی: در انجام ایمپلنت به جراحی نیاز است. هر چند این جراحی سرپایی بوده؛ اما افرادی که بیماریهای زمینهای دارند میبایست پیش از عمل آن را با دندانپزشک خود در میان بگذارند.
- نیازمند روشهای تکمیلی: برای انجام ایمپلنت میبایست دندانهای آسیبدیده از دهان خارج شوند. اغلب وجود عفونت لثه، کار را برای دندانپزشک سخت میکند. به همین جهت میبایست پس از انجام ایمپلنت برای از بین رفتن عفونت مصرف آنتی بیوتیک آغاز گردد که یک روش تکمیلی به حساب میآید.
- احتمال شکست ایمپلنت: گاهی اوقات ایمپلنت با استخوان فک جوش نمیخورد و پس از نصب، درمان با شکست مواجه میشود؛ اما این عارضه بسیار کم اتفاق میافتد و احتمال آن صفر نیست.
- وقتگیر بودن روند کار: تنها با یک بار مراجعه کار ایمپلنت دندان انجام نخواهد شد و فرد باید طی مراجعات متعدد موفق به نصب ایمپلنت شود؛ زیرا باید مراحل کشیدن دندانهای آسیبدیده، آمادهسازی فک، قالبگیری، ساخت ایمپلنت و در نهایت نصب ایمپلنت پشت سر گذاشته شوند.
فواید باور نکردنی ایمپلنت
ایمپلنت دندان از یکسری فوایدی برخوردار است که شاید باور کردنی نباشد! از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود صحبت کردن: افرادی که از دندان مصنوعی استفاده میکنند هنگام صحبت کردن گاها با لغزش آنها روبهرو خواهند شد و در ادای کلمات با مشکل مواجه میگردند؛ اما با وجود ایمپلنت این مشکل برای همیشه برطرف میشود.
- بهبود ظاهر فرد: وجود جای خالی دندانها گاهی اوقات باعث از دست دادن لبخند شده و به طبع از زیبایی چهره میکاهد. به همین دلیل ایمپلنت راهی برای برگرداندن زیبایی چهره محسوب میشود.
- استفاده آسان و راحت: استفاده از ایمپلنت آسان بوده و برای مراقبت از آن تنها به رعایت بهداشت دهان و دندان نیاز است و جهت مراقبت میبایست همچون دندانهای طبیعی با آنها برخورد شود.
- راحتی در خوردن: در صورت استفاده از دندانهای مصنوعی به دلیل وجود لغزش، در هنگام خوردن غذا با مشکل روبهرو میشوید و نمیتوانید به راحتی غذای خود را میل کنید. به همین خاطر ایمپلنت راهی جایگزین برای دندانهای مصنوعی است.
- افزایش اعتمادبهنفس: داشتن دندانهای سالم و یکدست باعث میشود تا فرد هنگام لبخند زدن و خندیدن اعتمادبهنفس داشته و بتواند بهراحتی در جمع با افراد دیگر ارتباط برقرار نماید.
- بهبود سلامت دندان و دهان: با انجام ایمپلنت دندانهای آسیبدیده و غیرقابل ترمیم، کشیده میشوند و با دندانهای سالم و یکدست جایگزین خواهند شد و سلامت عمومی دهان و دندان افزایش می یابد.
سوالات متداول
- هزینه ایمپلنت چقدر است؟
هزینه انجام ایمپلنت به عواملی چون سابقه دندانپزشک، تعداد دندانهای مورد نظر برای ایمپلنت، وضعیت فک و… بستگی دارد که هر کدام میتوانند در ایجاد قيمت اثرگذار باشند؛ اما قيمت ایمپلنت به نسبت بریج و مابقی روشها گرانتر است.
- آیا ایمپلنت دندانهایی که دچار عفونت شدهاند را میتوان حفظ کرد؟
اگر عفونت به صورت سطحی باشد با مصرف آنتی بیوتیک قابل درمان خواهد بود. همچنین اگر میزان عفونت و نقص استخوان به مقدار متوسط بوده لازم است تا بافتهای نرم دور ایمپلنت با پیوند استخوان در ادامه روند درمان همراه شوند. اگر این عارضه در اثر عفونت زیاد ایجاد شده و سبب لقی ایمپلنت گردد؛ میبایست برداشته شده و ایمپلنت جدید قرار داده شود.
- روشهای درمان پری ایمپلنتایتیس چیست؟
- جراحی
- درمان با کمک لیزر
کلام آخر
ایمپلنت یکی از روشهای باور نکردنی برای جایگزین کردن دندانهای از بین رفته است. افرادی که به هر دلیل نمیتوانند از دندانهای مصنوعی استفاده کنند، بهترین روش برای آنها جهت داشتن دندانهای یکدست انجام ایمپلنت خواهد بود. در این روش درمانی میلهای پیچ مانند را درون استخوان فک جای میدهند که به عنوان پایه یا ریشه عمل میکند. این روش در کنار مزایای بسیار خود همچون ظاهری زیبا، کمک به تقارن صورت، جلوگیری از تحلیل استخوان فک و…، طول عمر زیادی نیز دارد که همین موضوع سبب محبوبیت هر چه بیشتر آن گردیده است.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.