جرم گیری دندان ها

جرم گیری دندان چیست؟

دندان پزشک شما ممکن است جرم گیری دندان ها را به شما توصیه کند. این پروسه، معمولا در کنار تسطیح سطح ریشه (root planning) انجام می شود. در واقع،  به جرم گیری و تسطیح سطح ریشه «تمیز کردن عمیق» گفته می شود.

جرم گیری دندان ها و روت پلنینگ می تواند در درمان بیماری های مزمن لثه (بیماری های پریودنتال) نیز، کمک کننده باشد. انجام این دو پروسه، معمولا بیش از یک جلسه طول می کشد. بسته به شدت بیماری مزمن و یا مقدار تحلیل لثه ها، ممکن است از بی حسی موضعی استفاده شود.

بهبودی کامل پس از تمیز کردن عمیق دندان ها، معمولا چند روز طول می کشد اما در موارد خاص ممکن است طولانی تر شود.

جرم گیری دندان ها

جرم گیری دندان ها

چه زمان دندان ها نیاز به جرم گیری دارند؟

در صورتی که دندان پزشک، نشانه هایی از آغاز بیماری مزمن لثه را در دهان بیمار مشاهده کند، دندان ها را جرم گیری می کند. تمیز کردن عمیق دندان ها، علاوه بر متوقف سازی روند بیماری های مزمن، سلامت دهان و دندان را افزایش می دهد.

بیماری مزمن پریودنتال زمانی اتفاق می افتد که باکتری های موجود در پلاک (plaque)، باعث جدا شدن لثه از دندان ها شوند. این جدایی، فضا های بزرگی را بین دندان ها و لثه به وجود می آورد که به آن ها پاکت (pocket) می گوییم. پاکت ها محیط مناسبی برای رشد بیشتر باکتری ها هستند. به علاوه، با مسواک زدن نمی توان پلاک تجمع یافته در این فضا ها را از بین برد. به همین دلیل است که استفاده از نخ دندان برای سلامت دندان ها و لثه، حیاتی است؛ چراکه قسمت هایی را که مسواک به آن ها دسترسی ندارد، تمیز می کند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  همه چیز درباره آفیس بلیچینگ

اگر بیماری مزمن لثه درمان نشود، می تواند مشکلات زیر را ایجاد کند:

  • تحلیل بافت نرم دهان و تحلیل استخوان
  • افتادن دندان ها
  • لق شدن دندان ها
  • حرکت کردن دندان ها

بسیاری از افراد، در طول زندگی خود بیماری پریودنتال را تجربه می کنند. عوامل متعددی در ابتلا به این بیماری نقش دارند. بعضی از این عوامل عبارتند از:

  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
  • سیگار کشیدن
  • افزایش سن
  • تغییرات هورمونی
  • رژیم غذایی نادرست
  • سابقه خانوادگی بیماری
  • سایر مشکلات سلامتی

وجود فضا های عمیق و بزرگ بین دندان ها و لثه، از نشانه های بیماری پریودنتال است. از دیگر علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خونریزی لثه
  • التهاب، قرمزی و تورم بافت نرم دهان
  • بوی بد دهان
  • تغییر مکان دندان های دائمی
  • تغییر در بایت (bite)
جرم گیری دندان ها

جرم گیری دندان ها

در پروسه جرم گیری چه اتفاقی می افتد؟

برای انجام جرم گیری و تسطیح سطح ریشه، باید به مطب دندانپزشک مراجعه کرد. بسته به وضعیت دندان های فرد، ممکن است برای انجام این دو پروسه، به بیش از یک جلسه نیاز باشد. دندان پزشک ممکن است برای کاهش درد و ناراحتی بیمار، از بی حسی موضعی استفاده کند. اگر در مورد میزان درد نگران هستید، بهتر است این موضوع را با دندان پزشک خود در میان بگذارید.

دندان پزشک ابتدا جرم گیری دندان ها را آغاز می کند. در این پروسه، پلاک های تشکیل شده بر روی دندان ها و در پاکت های بین لثه و دندان ها، تراشیده می شود. سپس، روت پلنینگ انجام می شود. در روند تسطیح سطح ریشه، دندان پزشک با استفاده از ابزار جرم گیری مخصوص، سطح ریشه دندان ها را صاف تر و هموار تر می کند. تسطیح ریشه ها باعث می شود تا لثه های جدا شده دوباره به دندان ها بچسبند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  مراقبت پس از ونیر دندان (کامپوزیت دندان) چگونه است؟

معمولا از یک دستگاه جرم گیر برای تمیز کردن عمیق دندان ها استفاده می شود. ابزار های دیگری مانند لیزر های مخصوص و دستگاه های اولتراسونیک نیز به کار برده می شوند.

بسته به شرایط دهان و دندان فرد، ممکن است به درمان اضافه نیز نیاز باشد. برای مثال، امکان دارد دندانپزشک آنتی بیوتیک هایی را برای بیمار تجویز کند. مصرف این آنتی بیوتیک ها روند بهبودی را سرعت می بخشد. همچنین، دندان پزشک ممکن است استفاده از دهانشویه های ضدعفونی کننده را به بیمار پیشنهاد دهد.

جرم گیری دندان ها چه مزایایی دارد؟

از روت پلنینگ و جرم گیری دندان ها به عنوان بهترین روش های درمانی بیماری مزمن لثه یاد شده است. انجام این دو پروسه درمانی به طور متوسط، 0.5 میلی متر از فضای بین دندان ها و لثه می کاهد. با کاهش اندازه پاکت ها، ریسک ابتلا به تحلیل استخوان و لثه نیز، کاهش می یابد.

خطرات انجام این پروسه درمانی چیست؟

جرم گیری دندان ها، خطر بسیار کمی دارد. احتمال ایجاد عفونت کمی بیشتر می شود. به همین دلیل است که دندان پزشک آنتی بیوتیک ها و دهانشویه های آنتی باکتریال را تجویز می کند.

چه زمان باید با دندان پزشک تماس بگیریم؟

اگر پس از انجام جرم گیری (dental scaling) و تسطیح سطح ریشه (root planning)، موارد زیر را مشاهده کردید، حتما با دندان پزشک خود تماس حاصل فرمایید:

  • افزایش درد
  • عدم بهبودی ناحیه درمان شده
  • تب

پس از انجام این دو پروسه، کمی احساس درد و حساسیت در دندان ها و لثه ها عادی است. بعد از تمیز کردن عمیق دندان ها، در صورت مشاهده هر گونه مشکل در ارتباط با بخش های مختلف دهان، با دندان پزشک خود تماس بگیرید.

جرم گیری دندان ها

جرم گیری دندان ها

پس از انجام جرم گیری چه انتظاراتی داشته باشیم؟

جرم گیری و تسطیح سطح ریشه، در بیشتر اوقات به بیش از یک جلسه نیاز دارند. در واقع، دندان پزشک باید اطمینان حاصل کند که مشکلاتی از قبیل عفونت رخ نداده باشند. اگر اندازه پاکت ها کاهش پیدا نکنند، پروسه جرم گیری باید تکرار شود. پس از تمیزی عمیق دندان ها، بهداشت دهان و دندان ها باید به نحو احسن رعایت شود. هر فرد باید حداقل دو بار مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را در برنامه روزانه خود قرار دهد. داشتن رژیم غذایی سالم نیز بی تاثیر نیست. به علاوه، سالی دو بار مراجعه به دندانپزشک، برای حفظ سلامت دندان ها و عدم ابتلا به بیماری های پریودنتال، ضروری است.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  تغذیه مناسب پس از روکش دندان

خلاصه مطالب

جرم گیری و تسطیح سطح ریشه، رایج ترین روش های درمانی برای بیماری های مزمن لثه هستند. انجام این دو پروسه می تواند به همراه بی حسی موضعی باشد. انجام این دو روش درمانی ممکن است بیش از یک جلسه زمان ببرد. بهبودی پس از انجام این دو پروسه، تنها چند روز طول می کشد.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code