ارتباط کمبود کلسیم با سلامت دندان ها

کلسیم ماده مغذی است که برای دندان ها و استخوان ها فواید بسیار دارد. کمبود کلسیم می تواند برای سلامت دندان های فرد زیان بار باشد. در این مقاله، هر آنچه که باید در مورد کمبود کلسیم و اثرات آن بر دندان ها بدانید، شرح داده شده است.

کلسیم چه ارتباطی با دندان ها دارد؟

کلسیم، ماده مغذی مهمی است که باید برای داشتن استخوان ها و دندان های محکم و قوی، به میزان کافی در برنامه غذایی وجود داشته باشد. اگر فردی به اندازه کافی کلسیم، فسفر و ویتامین دی مصرف نکند، استخوان و دندان ها به مرور زمان ضعیف می شوند. در نهایت، کمبود این مواد می تواند به پوکی استخوان و مشکلات دیگری مانند پوسیدگی و از دست دادن دندان ها ختم شود.

بر اساس تحقیقات انجام شده، زنانی که مبتلا به پوکی استخوان هستند، تعداد دندان های کمتری از زنان سالم (در همان سن) دارند. در واقع، اگر استخوان فک ضعیف و یا نازک شود، ممکن است دیگر توانایی ثابت نگه داشتن دندان ها را نداشته باشد و بدین ترتیب، دندان ها از دست بروند.

نقش کلسیم بر سلامت دندان

نقش کلسیم بر سلامت دندان

علائم کمبود کلسیم در دندان ها

کمبود کلسیم باعث می شود استخوان ها ضعیف و کم تراکم شوند. زمانی که این اتفاق بیفتد، احتمال از دست رفتن دندان ها افزایش می یابد. محققان ارتباط مستقیمی میان کمبود کلسیم و افتادن دندان ها یافته اند. کسانی که به میزان کافی کلسیم دریافت نکنند، بیشتر ممکن است دچار مشکلات دندانی شوند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  آیا سیر می تواند در درمان دندان درد موثر باشد؟

دیگر نشانه های کمبود کلسیم

نشانه های کمبود کلسیم ممکن است تا چند سال ظاهر نشود؛ چراکه بدن فرد در نبود این ماده، کلسیم استخوان ها را به کار می گیرد. در طولانی مدت، کمبود کلسیم می تواند موارد زیر را ایجاد کند:

  • کاهش توده استخوانی (استئوپنی)
  • افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان
  • افزایش احتمال شکستگی استخوان

در موارد شدید، کمبود این ماده می تواند موارد زیر را به وجود بیاورد:

  • تشنج
  • بی حسی یا مورمور شدن انگشتان
  • ریتم غیرعادی قلب
نقش کلسیم بر سلامت دندان

نقش کلسیم بر سلامت دندان

پیشگیری

هر فرد می تواند با انجام کار های مشخصی، مینای دندان های خود را تقویت کند و از کمبود کلسیم و علائم آن جلوگیری کند.

عادات روزانه

می توان با انجام موارد زیر، به حفظ سلامت دندان ها کمک کرد:

  • مراقبت از دندان ها و لثه ها با مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و مراجعه منظم به دندانپزشک
  • تعویض مسواک، هر چند ماه به طور منظم
  • پرهیز از نوشیدنی های الکلی
  • پرهیز از کشیدن سیگار
  • مصرف روزانه 600-800 واحد ویتامین دی
  • نگه داشتن وزن بدن در حد متعادل
  • داشتن برنامه غذایی حاوی سبزیجات، میوه جات، غلات کامل، پروتئین و لبنیات کم چرب
  • ورزش کردن به طور منظم
  • مراجعه به دندانپزشک در صورت وجود درد یا ناراحتی در دهان

برنامه غذایی

همه افراد باید غذا های غنی از کلسیم را در رژیم غذایی خود جای دهند؛ مانند:

  • محصولات لبنی
  • شیر سویا
  • سبزیجات با برگ های سبز
  • انواع بادام
  • انواع لوبیا
  • کنسرو ماهی

توصیه می شود که در کنار مواد غذایی حاوی کلسیم، غذا های دارای ویتامین C و فسفر نیز مصرف شود. ویتامین C به سلامت لثه ها کمک می کند. فسفر که در مواد غذایی مانند لوبیا، تخم مرغ و گوشت وجود دارد نیز، برای داشتن دندان هایی محکم ضروری است.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  هر آنچه که باید در مورد دندان های خود بدانید

از دست دادن دندان ها، خود می تواند باعث مشکلات تغذیه ای شود. افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند، معمولا غذا های نرم تری مصرف می کنند که ممکن است مواد مغذی کافی نداشته باشد. حتی در مواردی، افتادن دندان ها در نهایت باعث افزایش وزن می شود.

دندانپزشک می تواند دندان های از دست رفته را جایگزین کند. برای مثال، استفاده از دندان های مصنوعی مناسب دهان می تواند در داشتن یک رژیم غذایی سالم نقش داشته باشد.

کلسیم در غذا ها یا در مکمل ها

تحقیقات نشان داده اند که کمبود کلسیم می تواند احتمال ابتلا به سرطان و بیماری های دهان را افزایش دهد. مصرف میزان کافی کلسیم بخش مهمی از پیشگیری از کاهش توده استخوانی است. البته، بهتر است که کلسیم و دیگر مواد مغذی از طریق مواد غذایی به بدن برسند و نه از طریق مکمل ها.

مکمل های کلسیم تاثیر ناچیزی در جلوگیری از شکستگی ها دارند؛ بنابراین بهتر است که پزشکان و دندانپزشکان آن ها را تجویز نکنند. همچنین، مصرف مکمل های کلسیم می تواند ریسک سکته قلبی، سنگ کلیه و بیماری های حاد گوارشی را افزایش دهد.

نقش کلسیم بر سلامت دندان

نقش کلسیم بر سلامت دندان

چه زمان باید به دندانپزشک یا پزشک مراجعه کرد؟

در صورت از دست دادن دندان، شکستگی استخوان یا نشان دادن علائم مربوط به کمبود کلسیم، بهتر است به دندانپزشک و پزشک مراجعه نمایید. کسانی که مبتلا به پوکی استخوان هستند، باید تحت نظر دندانپزشک باشند؛ چراکه به راحتی ممکن است دندان های خود را از دست بدهند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  جرم گیری دندان ها

اگر دندان خود را از دست داده اید، حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید. دندانپزشک می تواند با جایگذاری دندان های مصنوعی یا ایمپلنت های دندانی، عملکرد دهان را به حالت طبیعی بازگرداند.

خلاصه

کمبود کلسیم می تواند سلامت استخوان ها را در معرض خطر قرار دهد و مشکلات متعددی را ایجاد کند. همچنین، اثرات زیان باری بر دندان ها می گذارد. زمانی که کلسیم به اندازه کافی در بدن وجود نداشته باشد، سلول ها مجبور به استفاده از ذخایر کلسیم موجود در استخوان ها می شوند. بدین ترتیب، استخوان ها تراکم خود را از دست می دهند و ضعیف می شوند. ضعف استخوانی ممکن است به از دست رفتن دندان ها منجر شود.

همچنین، کمبود کلسیم می تواند فرد را مستعد بیماری هایی مانند سرطان کند. برخی افراد، با مصرف میزان کافی ویتامین دی و کلسیم، از بروز این عوارض جلوگیری می کنند. به طور کلی، بهتر است کلسیم مورد نیاز از طریق مواد غذایی تامین شود و نه از طریق مکمل ها؛ چراکه مصرف مکمل می تواند تاثیرات بدی بر سلامتی داشته باشد.

اگر علائم کمبود کلسیم را در خود مشاهده می کنید، بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کنید. با توجه به رابطه میان کلسیم و سلامت دندان ها، مراجعه به دندانپزشک نیز توصیه می شود.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code