ونیر دندان چیست؟

امروزه افراد زیادی در جامعه به دنبال اصلاح طرح لبخند خود و برطرف کردن عیوب ظاهری دندان های خود هستند. یکی از روش هایی که برای برطرف کردن مشکلات ظاهری دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد، ونیر دندان یا کامپوزیت است. در مواردی که دندانهای فرد دچار مشکلات ظاهری نظیر شکستگی لبه های دندان، لب پریدگی دندان ها،  زرد بودن رنگ دندان و فواصل جزئی دندانی باشد،  ونیر دندان میتواند روشی کارآمد در برطرف کردن این عیوب باشد.

 احتمالاً با واژه لمینت هم آشنایی دارید؛ در روش لمینت دندان یک پوسته نازک روی دندان ها قرار گرفته و عیوب ظاهری آنها را برطرف می کند. لازم به ذکر است ونیر دندان نسبت به لمینت روشی با عوارض جانبی کمتر و اصطلاحاً محافظه کارانه تر محسوب می شود و اگر تحت نظر دندانپزشک زیبایی متبحر و باتجربه انجام شود می تواند لبخندی دلنشین را برای فرد به ارمغان آورد. از جمله مزایای بالای ونیر دندان هزینه مناسب تر آن  نسبت به لمینت و امکان انجام آن در تنها یک جلسه درمانی می باشد. معمولاً افراد محدودیتی برای انجام این روش زیبایی و درمانی ندارند و برطرف کردن نقص های ظاهری با استفاده از ونیر دندان، کمک میکند فرد بدون نگرانی در جمع های مختلف لبخند زده و  اعتماد به نفس خود را افزایش دهد.

ونیر دندان

ونیر دندان

ونیر دندان چیست و چه کاربردی دارد؟

ونیر دندان،  همانند پوسته نازک و هم رنگ دندانهای فرد است که با قرار گرفتن روی دندان های جلویی، مشکلات ظاهری آنها را برطرف کرده و لبخندی زیباتر را به نمایش می‌گذارد. معمولاً در لابراتوار های دندانپزشکی ونیر ها به صورت مجزا برای هر شخص ساخته شده و توسط دندانپزشک مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با انواع ونیر های دندان و ویژگی های منحصر به فرد هر کدام از آنها آشنا شوید:

 ونیر های دندان چند نوع هستند؟

 ونیرهای دندانی به انواع ونیر سرامیکی و  ونیر کامپوزیتی دسته بندی می شوند. استفاده از روش سرامیکی معمولاً به صرف زمان بیشتری توسط دندانپزشک نیاز دارد. پس از طراحی ونیر در لابراتوارهای دندانپزشکی، با استفاده از سمان رزینی روی دندان ها قرار گرفته  و لبخند فرد را بهبود می بخشد.

 ونیر سرامیکی

 همانطور که پیش از این نیز ذکر شد، ونیر دندان برای اصلاح طرح لبخند افراد کارایی دارد. ونیر سرامیکی نیز برای سفید تر و درخشان تر به نظر رسیدن دندان ها و حفظ آنها نسبت به آسیب مورد استفاده قرار می گیرد. در پاره ای از موارد لازم است که مقدار کمی از سطح مینای دندان تراشیده شده و سپس ونیر سرامیکی روی دندان ها قرار بگیرد. این امر لزوم مراجعه به دندانپزشک با تجربه و کاربلد را ضروری میکند تا از آسیب مینای دندان و عوارض احتمالی جلوگیری شود.

 در صورتی که فرد دارای لکه های مختلف روی دندان ها بوده، دندان های وی از رنگ سفید و دلخواه وی برخوردار نیست و یا به دلیل مشکلاتی همچون دندان قروچه دندان ها دچار ساییدگی های فراوان شده باشند و یا شکستگی و لب پریدگی در آنها مشاهده شود، ونیر سرامیکی می تواند درمانی پرکاربرد باشد.

ونیر دندان

ونیر دندان

 در مواردی که فواصل بین دندانی بسیار زیاد است ارتودنسی بهترین روش درمانی برای نظم بخشیدن به دندان ها و قرار دادن آنها در جایگاه صحیحشان محسوب میشود؛  اما اگر فاصله میان دندان ها کم باشد، ونیر سرامیکی میتواند روشی بسیار موثر در برطرف کردن آن باشد که بر خلاف ارتودنسی تنها در یک یا دو جلسه درمانی قابل انجام است و مانند ارتودنسی نیازی به صرف یک یا دو سال توسط فرد نیست.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  راه های سفید کردن دندان ها و خطرات آن ها

ونیر کامپوزیتی

ونیر کامپوزیت یکی دیگر از انواع ونیر دندان میباشد که در آن به تراش دادن مینای دندان نیاز نیست و به صورت مستقیم و تنها در یک جلسه درمانی روی دندان فرد قرار می گیرد. در مواردی که دندان ها تنها شکستگی و ترک خوردگی های جزئی داشته باشند این روش دندانپزشکی زیبایی می تواند کاربرد داشته باشد.

قیمت ونیر سرامیکی و ونیر کامپوزیتی چه تفاوت هایی دارند؟

 در ونیر کامپوزیت معمولاً نسبت به ونیر سرامیکی نیاز به پرداخت کمتری وجود دارد و معمولاً در یک جلسه درمانی انجام می شود. همچنین نسبت به ونیر پرسلن از قیمت پایین تری برخوردار بوده و از این رو تعداد زیادی از افراد این روش درمانی را نسبت به لمینت دندان ترجیح میدهند. پایین تر بودن این قیمت به این علت است کامپوزیت در مطب به وسیله دندانپزشک ساخته می شود، در حالی که برای ساخت لمینت دندان لازم است که از تجهیزات لابراتوار استفاده گردد. همچنین مزیت دیگر کامپوزیت آن است که از نظر قیمت ترمیمی به صرفه تر از لمینت می باشد.

مزایای ونیر دندان چیست؟

از جمله مزایای ونیر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ونیر ظاهری مشابه با دندان های طبیعی دارد.
  • ونیر های پرسلن آسیبی به لثه ها نمی رسانند.
  • می توان رنگی سفید تر از دندان های طبیعی برای ونیر ها انتخاب کرد. در این حالت، لبخند شما سفید تر می شود.
  • ونیر ها معمولا محکم تر از روکش های دندان هستند و ظاهری بهتر نیز دارند.

ونیر دندان چه معایبی دارد؟

  • این پروسه غیر قابل بازگشت است.
  • هزینه ونیر بیش تر از باندینگ کامپوزیت رزین است.
  • اگر ونیر ها دچار ترک یا شکستگی شوند، امکان تعمیر و ترمیم آن ها وجود ندارد.
  • از آنجایی که مقداری از مینای دندان باید برداشته شود، دندان نسبت به سرما و گرما حساس تر می شود.
  • ممکن است ونیر ها دقیقا همرنگ دندان های طبیعی نباشند. به علاوه، پس از گذاشتن ونیر امکان عوض کردن رنگ آن وجود ندارد. اگر قصد سفید کردن دندان های خود را دارید، بهتر است قبل از گذاشتن ونیر این کار را انجام دهید.
  • امکان دارد پس از مدتی، ونیر ها شل شوند و بیفتند. برای کاهش احتمال وقوع این اتفاق، ناخن ها، مداد و خودکار، یخ یا دیگر اجسام سفت را نجوید؛ زیرا فشار زیاد به دندان ها می تواند باعث شل شدن ونیر ها شود.
  • دندان هایی که ونیر روی آن ها قرار گرفته، می توانند دچار پوسیدگی شوند. در این حالت، باید دندان را روکش کرد.
  • ونیر گزینه مناسبی برای افرادی که دندان های ناسالمی دارند، نیست. برای مثال، اگر فردی دندان های پوسیده زیادی داشته باشد، به بیماری لثه مبتلا باشد و یا دندان های ضعیفی داشته باشد، نباید از ونیر استفاده کند.
  • افرادی که دندان های خود را به هم می فشارند و یا دندان قروچه دارند، برای دریافت ونیر پرسلن مناسب نیستند.
ونیر دندان

ونیر دندان

 همچنین این روش مناسب افرادی که دچار دندان قروچه هستند نیز نمیباشد، چون سایش دندان ها و فشردن آنها به هم سبب آسیب به ونیر دندان شده و عمر و دوام آن را کاهش میدهد. همچین عدم بهداشت مناسب دهان و دندان میتواند احتمال پوسیدگی دندان ها پس از ونیر را افزایش دهد. بنابراین لازم است که فرد حداقل دو بار در روز مسواک زده و از نخ دندان برای تمیز کردن ذرات غذایی از لابه لای دندان ها و ونیر دندان استفاده نماید و بدین شکل بتواند تا سال ها از لبخند زیبا و جدید خود در جمع های مختلف رونمایی نماید.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  آنچه که باید در مورد کشیدن دندان بدانیم

بهترین نوع ونیر کدام است؟

ظاهر ونیر های پرسلن و رزین کامپوزیت مشابه است، اما تفاوت های کلیدی بین این دو وجود دارد. از جمله این تفاوت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ونیر های پرسلن قیمت بیشتری دارند.
  • برای گذاشتن ونیر های پرسلن معمولا نیاز است که مقداری از مینای دندان تراشیده شود. اما در جایگذاری ونیر کامپوزیت رزین ممکن است نیازی به برداشتن مینا نباشد.
  • قرار دادن ونیر پرسلن بر روی دندان معمولا 2 تا 3 جلسه طول می کشد؛ اما گذاشتن ونیر کامپوزیت رزین در یک جلسه انجام می شود.
  • طول عمر ونیر های پرسلن حدودا 20 سال است. در صورتی که ونیر های کامپوزیت رزین معمولا 5 سال عمر می کنند.
  • ونیر های پرسلن به راحتی لک نمی شوند و تغییر رنگ نمی دهند. ونیر های رزین کامپوزیت راحت تر دچار تغییر رنگ می شوند.
  • ونیر های پرسلن کمتر از کامپوزیت رزین دچار ترک و شکستگی می شوند.
  • ترمیم ونیر های پرسلن دشوار تر از ونیر های کامپوزیت رزین است.

ظاهر ونیر های پرسلن بیشتر شبیه به دندان های طبیعی است. ونیر ها به راحتی دندان هایی را که دچار تغییر رنگ شده اند و یا شکل خوبی ندارند، می پوشانند.

نوع ونیری که هر فرد برای خود انتخاب می کند به بودجه، نیاز ها و سلیقه او بستگی دارد. دندانپزشک با در نظر گرفتن سلیقه و نیاز های شما، بهترین نوع ونیر را روی دندان های شما می گذارد.

ونیر دندان

ونیر دندان

چه تفاوتی بین ونیر، روکش دندان و ایمپلنت وجود دارد؟

ونیر، روکش دندان و ایمپلنت، هر سه ظاهر دندان ها را بهبود می بخشند. اما تفاوت هایی بین آن ها وجود دارد. یکی از این تفاوت ها، ناحیه ای از دندان است که هر یک از این سه مورد می پوشانند. ونیر ها معمولا جلوی دندان ها را می پوشانند. در مقابل، روکش تمام سطوح دندان را می پوشاند. در نتیجه، دندانپزشک برای ترمیم دندان های شکسته یا بسیار آسیب دیده از روکش دندان استفاده می کند. روکش به دندانی که روی آن قرار می گیرد، استحکام می بخشد.

ایمپلنت ها، ساختاری پیچ مانند دارند که در استخوان فک قرار می گیرد و جایگزین ریشه دندان از دست رفته می شود. در صورت نیاز، برای محکم کردن روکش دندان در سر جای خود، از ایمپلنت استفاده می شود. در مواقعی که دندانی از دست رفته است و یا آنقدر آسیب دیده که باید کشیده شود، از این روش استفاده می شود.

ایمپلنت، جایگزین دندان از دست رفته می شود. روکش برای ترمیم ساختار دندان آسیب دیده و استحکام بخشیدن به دندان استفاده می شود. ونیر ها برای بهبود ظاهر دندان هایی که کم و بیش سالم هستند، به کار می رود.

هزینه ها

هزینه نهایی به تعداد دندان هایی که با ونیر پوشیده شده اند، نوع ونیر به کار رفته و میزان تجربه دندانپزشک بستگی دارد. به طور کلی، موارد زیر در تعیین هزینه درمان نقش دارند:

  • نوع ونیر استفاده شده
  • میزان آماده سازی مورد نیاز قبل از پروسه قرار دادن ونیر ها

از آن جایی که گذاشتن ونیر جزو پروسه های زیبایی به شمار می رود، بیمه معمولا هزینه درمان را تقبل نمی کند.

پروسه گذاشتن ونیر دندان به چه صورت است؟

پروسه جایگذاری ونیر دندان به نوع آن بستگی دارد.

ونیر های پرسلن

برای قرار دادن ونیر های پرسلن روی دندان ها، دندانپزشک باید مقداری از مینای دندان ها را بتراشد. سپس، قالبی از روی دندان ها تهیه می شود. قالب له آزمایشگاه فرستاده می شود و ونیر هایی مخصوص دندان های فرد طراحی می شود. در این حین، ممکن است دندانپزشک ونیر های موقتی را روی دندان های فرد قرار دهد.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  دندان های نرم

در جلسه بعدی، دندانپزشک اندازه و رنگ ونیر های ساخته شده را با توجه به سایر دندان های فرد ارزیابی می کند و تغییرات مورد نیاز را اعمال می کند. سپس، ونیر ها را روی دندان ها می چسباند.

ونیر های کامپوزیت بر پایه رزین

برای قرار دادن ونیر های کامپوزیت رزین بر روی دندان ها، دندانپزشک ابتدا پروسه آماده سازی دندان ها را انجام می دهد؛ دندان ها را تمیز می کند و در صورت نیاز به آن ها شکل می دهد. پس از آماده کردن دندان ها، ماده کامپوزیت روی دندان ها چسبانده می شود. رنگ کامپوزیت مشابه با رنگ دندان های طبیعی انتخاب می شود.

سپس، دندانپزشک از نور مخصوصی برای خشک و سفت کردن ماده کامپوزیت استفاده می کند. هرگاه ونیر ها سفت و محکم شدند، دندانپزشک آن ها را صیقل می دهد تا ظاهری مانند دندان های طبیعی پیدا کنند.

ونیر دندان

ونیر دندان

نگهداری از ونیر دندان

پس از قرار دادن ونیر ها، دندانپزشک باید مدتی آن ها را تحت نظر داشته باشد. دندانپزشک باید مطمئن شود که ونیر ها در جای خود مانده اند و حرکت نکرده اند. همچنین، فرد نباید احساس ناراحتی و درد داشته باشد.

در صورتی که روی دندان هایتان ونیر قرار گرفته و احساس درد و ناراحتی دارید، حتما دندانپزشک خود را مطلع کنید. اگر به تازگی ونیر گذاشته اید، نیازی نیست که از رژیم غذایی خاصی پیروی کنید. البته، از آنجایی که ممکن است ونیر ها به مرور زمان تغییر رنگ بدهند، بهتر است مصرف قهوه، چای، شراب قرمز و دیگر مواد غذایی را که باعث ایجاد لکه بر روی دندان ها می شوند، کاهش دهید.

همچنین، توصیه می شود از موارد زیر بپرهیزید:

  • گاز زدن اجسام یا مواد غذایی سفت
  • جویدن ناخن
  • استفاده از گارد دهان (mouthguard)
  • دندان قروچه
  • جویدن مواد غذایی سفت
  • باز کردن بسته ها با دندان

ممکن است نقاط زبری را روی ونیر ها لمس کنید. به مرور زمان این نقاط زبر از بین می روند. البته، می توانید برای از بین بردن آن ها به دندانپزشک هم مراجعه کنید. باقی مانده مواد چسبناکی که دندانپزشک برای چسباندن ونیر به دندان ها از آن استفاده کرده است، این نواحی زبر را به وجود می آورد.

دندان هایی که ونیر روی آن ها قرار دارد، می توانند دچار پوسیدگی شوند. به همین دلیل، رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار اهمیت دارد. باید حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. با مراقبت صحیح از ونیر های دندان، می توان عمر آن ها را تا حدود 10 سال افزایش داد. پس از این مدت، ممکن است نیاز باشد که آن ها را تعویض نمایید.

طول عمر ونیر دندان به جنس ونیر و نحوه نگهداری از آن بستگی دارد. در رابطه با نحوه صحیح نگهداری از ونیر با دندانپزشک خود صحبت کنید.

طول عمر ونیر دندان

ونیر های دندان معمولا بین 7 تا 15 سال عمر می کنند. پس از آن، باید ونیر ها را عوض کرد.

کلام آخر

همانطور که گفته شد، ونیر دندان یکی از روش های زیبایی دندانپزشکی برای بهبود ظاهر دندان های فرد است. ونیر ها رنگ و شکل دندان ها را بهتر می کنند؛ فواصل خالی میان دندان ها را کاهش می دهند و شکستگی ها و ترک دندان ها را می پوشانند.

ونیر های دندان انواع مختلفی دارند. ونیر های پرسلن معمولا محکم ترند و طول عمر بیشتری دارند. ونیر های رزین کامپوزیت هزینه کمتری دارند اما زود تر دچار آسیب و شکستگی می شوند. ونیر راه حلی بلند مدت برای بهبود ظاهر دندان ها است. برای گذاشتن ونیر، ابتدا با دندانپزشک خود مشورت کنید.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code