طول عمر دندان عصب کشی شده
در این نوشته می خوانید:
احتمالا تاکنون برای شما یا اطرافیانتان پیش آمده که به دندان درد دچار شوید و مراجعهای به دندانپزشک داشته باشید. دندانپزشک در این شرایط ابتدا بیمار را معاینه میکند و ممکن است بگوید که به عصب کشی نیاز دارید. عصب کشی دندان را میتوان یکی از شیوههای درمانی رایج در حیطه دندانپزشکی دانست که به منظور از میان بردن عفونت و درمان ریشه دندان انجام میشود. این روش درمانی در صورتی که به درستی و توسط یک دندانپزشک حاذق انجام گیرد، میتواند از طول عمر بالایی برخوردار باشد. میزان طول عمر دندان عصب کشی شده به پارامترهای مختلفی بستگی دارد که در این مقاله با آنها آشنا میشویم.
آشنایی با عصب کشی دندان
یکی از اقدامات رایج درمانی در حیطه دندانپزشکی را میتوان عصب کشی دندان دانست. عصب کشی دندان با هدف از میان بردن عفونت درون دندان انجام میشود. دندانپزشک در طول پروسه عصب کشی اقدام به برداشتن پالپ آلوده و عصب دندان میکند. بعد از آن، در بخش داخلی دندان پاکسازی صورت میگیرد. در قدم بعدی، شاهد قرارگیری یک روکش روی دندان آسیب دیده هستیم. با انجام عصب کشی، دیگر لازم نیست که دندان پوسیده و آسیب دیده را بکشید و همچنان میتوانید از مزایای داشتن یک دندان طبیعی سالم بهرهمند شوید.
دندان عصب کشی شده چقدر دوام و ماندگاری دارد؟
هنگامی که پالپ و عصب آلوده دندان برداشته میشود و در آن ناحیه پاکسازی صورت میگیرد، درد فرد از بین خواهد رفت و سلامتی به دندانهای شخص بازخواهد گشت. پروسه عصب کشی در اغلب مواقع موفق عمل میکند و درد شخص برطرف میگردد. همچنین عموما، دندان عصب کشی شده از طول عمر بالایی برخوردار است و فرد به صورت طولانی مدت میتواند از دندان طبیعی خود استفاده کند. در صورتی که فرد به نکات مراقبتی توجه داشته باشد و به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت بدهد، امکان دارد که ماندگاری دندان عصب کشی شده حتی به یک عمر نیز برسد.
عوامل اثرگذار بر میزان ماندگاری دندان عصب کشی شده
دندان عصب کشی شده عموما از دوام و ماندگاری بالایی برخوردار است؛ اما با این وجود، یکسری فاکتورها وجود دارند که در صورت اهمیت دادن به آنها، طول عمر دندان عصب کشی شده فرد افزایش پیدا میکند و در صورت بیتوجهی به آنها ممکن است آنها را از دست داده یا حتی مجبور به انجام مجدد درمان ریشه شود. موارد زیر به عواملی اشاره میکنند که میتوانند اثر مثبت یا منفی بر طول عمر دندان عصب کشی شده داشته باشند.
وضعیت دندان
یکی از فاکتورهای اثرگذار بر طول عمر دندان عصب کشی شده را میتوان وجود یا عدم وجود عفونت کانال ریشه دندان دانست. به بیانی دیگر، هر چه اقدامات لازم برای درمان دندان سریعتر انجام شوند، نتایج بهتری حاصل خواهند شد. بنابراین اگر قصد انجام عصب کشی دندان را دارید، بهتر است هر چه سریعتر برای انجام آن اقدام کنید. از دیگر فاکتورهای موثر میتوان به کیفیت خود درمان ریشه اشاره کرد. امکان دارد که با گذشت زمان مینای دندان در وضعیتی ضعیف قرار بگیرد و این گونه باکتری به داخل دندان راه پیدا کند. البته این مسئله به صورت نادر رخ میدهد؛ اما به هر حال اتفاق محالی نیست.
فاصله بین درمان ریشه و روکش کردن دندان و تکمیل پروسه درمانی را میتوان از دیگر عوامل تعیینکننده میزان ماندگاری این دندان دانست. بدین معنا که آیا دندان به کمک مواد پرکننده پر میشود یا اینکه از روکش دائمی دندان استفاده میشود؟ در صورت نیاز به روکش دندان، بهتر است که در جلسه بعد برای انجام آن اقدام نمایید و نباید فاصله زیادی میان این دو جلسه وجود داشته باشد.
نوع دندان عصب کشی شده
دندانها با یکدیگر از لحاظ شکل و کاربرد متفاوت هستند. دندانهای جلو عموما جهت بریدن به کار گرفته میشوند و دارای یک ریشه هستند. دندانپزشک به دندانهای جلو دسترسی بیشتری دارد و برای درمان آن، کار سادهتری را در پیش خواهد داشت. علاوهبر این مورد، دندانهای جلویی به هنگام جویدن به نسبت دندانهای عقبی کمتر تحت فشار قرار میگیرند. این در حالی است که دندانها عقبی دارای دو یا سه ریشه هستند. از این رو به تبع این دندانها تعداد کانالهای ریشهدار بیشتری نیز دارند.
دندانپزشک به سختی میتواند به دندانهای عقبی دسترسی پیدا کند و همین مسئله پروسه درمان را سخت میکند. علاوبر این موارد، برای دندانهای جلو امکان داشته که پس از انجام عصب کشی، الزامی به استفاده از روکش دیده نشود؛ اما استفاده از روکش برای دندانهای عقبی الزامی است. در شرایطی که بیشتر از یک ریشه در دندان شما مشاهده گردد و یکی از آنها تنها کمی به عفونت دچار شده باشد، امکان دارد این مسئله شکست عصب کشی را در پی داشته باشد.
تغییرات ایجاد شده با گذر زمان
طبق تحقیقات صورت گرفته، رابطه مستقیمی میان سن شخص و میزان استحکام دندان در مقابل ضربه وجود دارد. با گذشت زمان احتمال شکستگی دندانها به ویژه دندانهای مولر افزایش مییابد؛ چراکه این دندانها به هنگام جویدن، بیشتر از سایر دندانها تحت فشار قرار میگیرند. به همین علت، قرار گرفتن روکش روی دندانی که کانال ریشه آن عصب کشی شده، الزامی است.
روکش، مانع از وارد شدن فشار بیش از حد به دندان میشود و از آن مراقبت میکند. همین مورد میتواند به افزایش دوام و ماندگاری دندان عصب کشی شده کمک کند. در بعضی از مواقع دندانپزشک داخل کانال عصب کشی شده پست قرار میدهد. پست از روکش دندان فرد، پشتیبانی به عمل میآورد و موجب تقویت آن میشود. این حمایت مخصوصا زمانی اهمیت خواهد داشت که آسیب شدیدی به دندان وارد شده باشد. با این وجود، پستهای خاص با وجود ضروری بودن، امکان دارد که با گذشت زمان احتمال شکست درمان ریشه را افزایش دهند.
میزان رعایت بهداشت دهان و دندان
هر شخصی باید در طول زندگی به بهداشت دهان و دندان خود توجه داشته باشد. این بدان معنا است که فرد باید به صورت منظم مسواک بزند و از نخ دندان استفاده کند. انجام این کارها حداقل سه مرتبه در روز الزامی خواهد بود. این کارها بهتر است که بعد از خوردن غذا و قبل از رفتن به تختخواب انجام شوند. همین مسئله میتواند کمک کند تا دندان فرد دوام و ماندگاری بیشتری داشته باشد. تنها به این علت که دندان آسیب دیده فرد عصبیکشی شده است، نمیتوان گفت که این دندان هرگز پوسیدگی را تجربه نمیکنند. دندانهای عصب کشی شده نیز همچون سایر دندانها ممکن است دچار پوسیدگی شوند.
تنها تفاوت در این است که به علت کشیدن عصب آن دندان، حتی اگر پوسیده نیز شود، فرد متوجه درد خواهد شد. از اینرو رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند نقش موثری در میزان ماندگاری و دوام ریشه درمان شده داشته باشد. همچنین شخص بهتر است که به شکل منظم جهت انجام چکاپ به دندانپزشک مراجعه نماید. تنها در شرایطی که دندان شکسته شود یا آبسه وجود داشته باشد، حس درد به سراغ فرد میآید و شخص از بروز مشکل در دندان اطلاع خواهد یافت.
راهکارهایی برای افزایش طول عمر دندان عصب کشی شده
اگرچه دندان عصب کشی شده میزان دوام و ماندگاری بالایی دارد؛ اما با این وجود، راهکارهای بسیاری وجود دارند که به کمک آنها میتوان میزان ماندگاری دندان را افزایش داد. هر چه به این نکات توجه بیشتری داشته باشید، به مدت طولانیتری میتوانید از مزایای یک دندان عصب کشی شده بهرهمند شوید. از جمله راهکارهایی که برای بالا بردن میزان ماندگاری دندان عصب کشی شده موثر خواهند بود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهتر است پیش از اقدام برای درمان ریشه دندان مطمئن شوید که دندانپزشک شما قادر به ترمیم دندان به شکل دائمی است؛ چراکه در غیر این صورت ممکن است باکتری به درون دندان عصب کشی شده نفوذ پیدا کند.
- هر شخصی باید به بهداشت دهان و دندان خود توجه داشته باشد. به این صورت که حداقل سه مرتبه در روز از مسواک و نخ دندان استفاده کند؛ چراکه تنها به این علت که درمان ریشه دندان شما انجام گرفته است، نمیتوان گفت که دندان شما دیگر هرگز دچار پوسیدگی نخواهد شد.
خراب شدن دندان عصب کشی شده چه عواقبی دارد؟
در شرایطی که به دندان عصب کشی شده آسیب وارد شده باشد، عفونت جدیدی شکل خواهد گرفت. بنابراین در صورتی که متوجه خرابی این دندان شدهاید، باید سریعا برای درمان آن اقدام کنید. در اغلب موارد، حذف کانال ریشه خراب الزامی است. در طول این پروسه درمان، روکش دندان برداشته شده و مواد پرکننده از دندان بیرون آورده میشوند. در نهایت پاکسازی صورت گرفته و روکش دندان گذاشته میشود. در بعضی از موارد امکان دارد که به عمل آپیکوکتومی نیاز پیدا شود. در این شیوه، ریشه دندان تحت درمان قرار میگیرد.
سخن پایانی
دندان را میتوان قویترین عضو بدن دانست. با وجود این استقامت، دندانها همچنان به علل مختلفی همچون عدم رعایت بهداشت ممکن است در معرض آسیب یا پوسیدگی قرار بگیرند. این عوامل، شرایط را برای ایجاد عفونت مهیا میسازند و در صورتی که عفونت شکل بگیرد، در بیشتر موارد راهی به غیر از انجام عصب کشی برای فرد باقی نخواهد ماند. دندانهای عصب کشی شده از طول عمر بالایی برخوردار هستند و در صورتی که شما بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، میتوانید به صورت بلندمدت از مزیتهای این پروسه درمانی بهرهمند شوید.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.