پر کردن دندان با کامپوزیت
در این نوشته می خوانید:
دندانهای سفید و سالم با گذشت زمان و با عدم مراقبتهای مناسب از آنها دچار خرابی و پوسیدگی خواهند گردید. سوالی که به ذهن میرسد این است که آیا میتوان دندان آسیب دیده را ترمیم یا پر کرد؟ آیا مانند دندانهای اولیه خواهند شد؟ پر کردن دندانها به چه صورت انجام میگیرد؟ پر کردن دندانها در واقع یک روش بسیار رایج برای رفع پوسیدگی و پر نمودن حفرههای خالی دندانها به شمار میرود. پر کردن دندان با کامپوزیت برای چه کسانی پیشنهاد میشود؟ کامپوزیت دندان میتواند زیبایی را به دندانهای آسیب دیده بازگرداند و هیچ تفاوتی نمیکند که آنها دندانهای عقبی یا جلویی باشند.
کامپوزیت دندان چیست؟
امروزه روشهای نوین و کاربردی با استفاده از مواد و تجهیزات ایدهآل و باکیفیت برای درمان و زیبایی دندان یافت شدهاند و در حال اجرا هستند. کامپوزیت دندان نیز یکی از راههای بسیار پرطرفدار و جدید برای ترمیم و اصلاح دندانهای آسیب دیده به علم و تکنولوژی دندانپزشکی افزوده شده است.
ماده زرین به علاوه مواد شیشهای و پلاستیکی مخلوط به کار برده شده از اصلیترین مواد برای پر کردن دندان به روش کامپوزیت محسوب میشوند. همچنین این مواد قابلیت رنگپذیری در توناژهای مختلف را دارند تا با دیگر دندانهای طبیعی شما همخوانی داشته باشند.
پر کردن دندان با ترکیبات کامپوزیتی به دلیل با کیفیتتر بودن و مقرون به صرفه بودن کمکم جایگزینی برای بسیاری از روشها از جمله آمالگام نقره برای اصلاح و ترمیم دندان خواهند شد. ترکیبات کامپوزیتی نیز بسیار گسترده و متنوع هستند و امکان انتخاب نوع و رنگ آن وجود دارد. ترکیب نهایی کامپوزیت بسیار انعطافپذیر و خمیری شکل بوده به طوری که به راحتی تمامی سطوح ناهموار و حفرهها را پر میکند. ترکیباتی که برای اصلاح دندانهای آسیب دیده مورد استفاده قرار میگیرند کاملاً طبیعی و بدون هیچگونه ماده مضر و ترکیبات فلزی هستند.
پر کردن دندان با کامپوزیت چه مزایایی دارد؟
با پیشرفت علوم مختلف از جمله علم دندانپزشکی با مراجعه بیماران به دندانپزشک راه حلهای گوناگونی از سوی متخصص ارائه خواهد شد. زمانی که دندانهای شما به هر دلیلی دچار پوسیدگی و خرابی شده باشند یکی از بهترین راههای پیشنهادی برای شما استفاده از کامپوزیت است. ترکیبات کامپوزیت زرین به گونهای هستند که در صورت قرار دادن در حفره هیچ تفاوتی با رنگ دندانهای طبیعی شما نمیکنند. بستن شکاف بین دندانها، یکسان سازی دندان، ترمیم و اصلاح و رفع پوسیدگی دندانها نمونهای از کاربردهای کامپوزیت دندان به شمار میروند.
دندانپزشک برای اصلاح دندان، از مواد آماده شده کامپوزیت، روی دندانها قرار داده و برای سفت و دائمی شدن آن از اشعه نور مخصوصی استفاده خواهد کرد. همچنین متخصص برای جلوگیری از تغییر رنگ و سایش زود هنگام کامپوزیتها آنها را صیقل داده و صاف میکند. از جمله مزایای اصلاح دندان با کامپوزیت میتوان موارد زیر را نام برد:
- پروسه سفت شدن مواد کامپوزیت روی دندانها بعد از قرارگیری، برخلاف دیگر روشها بسیار سریع و در عرض چند ثانیه است.
- مطابقت آنها با رنگ دیگر دندانها باعث شده تا بسیار طبیعی دیده شوند و ظاهر دندانهای شما را زیباتر نمایند.
- اگر بعد از مدتی دچار آسیب یا شکستگی شوند امکان ترمیم آنها وجود دارد.
- به دلیل پیوند محکمی که با دندانها میخورند دارای استحکام و استقامت بالا بوده و کمتر دچار شکستگی میشوند.
- برای قرار دادن آنها داخل حفره ایجاد شده ، تنها تغییر جزئی در ساختار اصلی دندان کافی است.
- کامپوزیتها چنان از رنگ طبیعی برخوردار هستند که به سختی میتوان آن را تشخیص داد.
- بافت باقی مانده دندان را به خوبی حفاظت و تقویت میکند؛ زیرا به خوبی سطح دندانهای آسیب دیده را پوشش میدهد.
- نیاز کم آن به تراش دندان
معایب پر کردن دندان با کامپوزیت
مزایای پر کردن دندان با کامپوزیت مسلماً به مراتب بیشتر از معایب آن است اما در هر روشی چندین خطا و عیب نیز وجود دارند. اکنون به برخی از معایب پر کردن دندان با کامپوزیت در زیر اشاره شده است:
- مدت زمانی که به طول خواهد انجامید تا دندانها ترمیم شوند با کامپوزیت دندان کمی طولانیتر خواهد بود.
- مواد ترکیبی کامپوزیت به گونهای هستند که به دلیل جنس پلیمری که دارند شاید در بازسازیهای طولانی دچار آسیب و شکستگی شوند.
مراحل پر کردن دندان با کامپوزیت
پر کردن دندان با کامپوزیت یکی از رایجترین روشهای پر کردن حفرههای دندان و از بین بردن پوسیدگیهای دندان تلقی میشود. از جمله مراحل پر کردن دندان باید به موارد زیر اشاره کرد:
اولین مرحله: معاینه
در اولین ملاقات با دندانپزشک، متخصص مربوطه به وسیله یک آینه تمامی دندانهای بیمار را رصد و ارزیابی میکند. نهایتاً دندانهای آسیب دیده و پوسیده را شناسایی و به شما نشان خواهد داد و همچنین روشهای موجود برای ترمیم و اصلاح آنها را نیز برای شما بازگو مینماید. سپس برای اطمینان بیشتر از دندانها عکسبرداری نموده تا بتواند از وضعیت دندانها به طور دقیقتر آگاه شد. همچنین پس از تصویربرداری اگر نیازی به پر کردن باشد راههای گوناگون آن از جمله پر کردن دندان با کامپوزیت را به شما توصیه خواهد کرد.
دومین مرحله: بیحس کردن
تنها زمانی از بیحسی استفاده میشود که پوسیدگی دندان بسیار عمیق و زیاد باشد و در صورت سطحی بودن پوسیدگی دندان، نیازی به بیحسی نخواهد بود. استفاده از بیحسی سبب میگردد تا مینای دندان بدون هیچگونه درد و ناراحتی ترمیم و حفره ایجاد شده پر شود. محل تزریق مواد بیحسیها در اطراف دندانها است اما ژل بیحسی مستقیماً روی لثهها قرار خواهد گرفت. برخی از افراد به دلیل آسان و بدون درد بودن ژل بیحسی ترجیح میدهند از ژل برای بیحس کردن دندان آنها استفاده شود.
سومین مرحله: تخلیه محل پوسیدگی
پس از چند دقیقه که بیحسی تزریق شده به لثهها بر دندانها اثر نمود، نوبت به تخلیه پوسیدگیهای دندان میرسد. دندانپزشک به وسیله یک دریل کوچک مخصوص دندان با سرعت بالا اقدام به ایجاد حفره در دندان پوسیده و خارج نمودن پوسیدگی کرده و در صورت لزوم از لیزر نیز در این کار استفاده میکند. ماده بیحسی، حس درد و نامطلوب بیماران به ترمیم دندانهای پوسیده را به حداقل رسانده و تنها فشار حاصل از حرکات ارتعاشی و دریل کردن دندان را احساس خواهند کرد.
ضمن اینکه اگر نمیخواهید صدای این مرحله شما رو آزرده خاطر کند میتوانید از یک هدفون استفاده نمایید و این صدا زمانی که دندانهای ردیف بالا ترمیم میشوند بیشتر به گوش خواهند رسید. جای سوراخ دندان بعد از تخلیه کامل پوسیدگی دندان توسط متخصص مورد بررسی قرار میگیرد تا شکل و اندازه آن برای نگه داشتن فیلینگ هماهنگ گردد. همچنین از آماده بودن محل نصب فیلینگ و تمیز و ضد عفونی بودن حفره ایجاد شده اطمینان حاصل مینماید.
چهارمین مرحله: پر کردن حفره دندان
ماده فیلینگ که ماده مورد استفاده برای پر کردن حفره دندان است توسط دندانپزشک درون حفره قرار گرفته و مدتی را برای سفت شدن آن در نظر میگیرد. حفره دندان ابتدا و پیش از پر شدن با یک ژل مخصوص تمیز میشود و سپس بعد از چند ثانیه ژل را برداشته و زیر سطح را صاف میکند. دندانپزشک در این مرحله از درمان روی سطحی که باید درمان گردد لایه نازکی از باندینگ قرار میدهد تا این امکان به مواد کامپوزیت داده شود که به خوبی به دندان بچسبد. امروزه برخی از تولیدکنندگان با ادغام این دو مرحله با یکدیگر، مرحله شستشوی دندان را حذف کردهاند.
سپس با استفاده از اشعه نور آبی، ماده مخصوص فیلینگ کامپوزیت و باندینگ را با یکدیگر ترکیب و سفت میکنند. مطابق با عمق حفره و پوسیدگی دندان، دندانپزشک فیلینگ مورد نظر را پر کرده و مراحل کامپوزیت را انجام میدهد. همچنین دندانپزشک میتواند قبل از سفت شدن فیلینگ درون حفره دندان آن را به هر صورت که بخواهد تغییر شکل داده و به شکل صحیح در بیاورد.
سوالات متداول
- معروفترین برندهای کامپوزیت دندان کداماند؟
کامپوزیتهای دندان را در برندهای مختلفی تولید و استفاده مینمایند و تنها در کیفیت، طیف رنگی آن، میزان دوام، انعطافپذیری در شکل دندان با یکدیگر متفاوت هستند. میتوان گفت که یکی از بهترین کامپوزیتهای دندان، کامپوزیت سارمکو نام دارد که دندانپزشکان بیشترین استفاده را از آن میکنند.
- منظور از یک واحد ایمپلنت چیست؟
در واقع کامپوزیت مورد استفاده برای پر کردن هر کدام از دندانها را یک واحد کامپوزیت دندان مینامند. یک واحد کامپوزیت، ونیرهای کامپوزیتی است که برای هر دندان مورد استفاده قرار خواهد گرفت. همچنین هزینه نهایی آن را در نهایت به ازای هر واحد کامپوزیت محاسبه مینمایند.
جمع بندی
به مرور زمان و عدم نگهداری صحیح از دندانها سطح آنها شروع به پوسیدگی کرده و کمکم این روند به سطوح عمیقتر میرسد. دندانپزشکان راههای گوناگونی را برای اصلاح و ترمیم دندانهای خراب و پوسیده انجام میدهند تا حدالامکان دندانها به حالت قبلی خود بازگردند. پر کردن دندان با کامپوزیت یکی از دهها روش برای بازسازی دندانهای آسیب دیده تلقی میشود. اگر از مواد کامپوزیت برای پر کردن دندانهای خود استفاده کنید مسلماً رنگ آن با سطح دندان طبیعی شما تفاوتی نمیکند و این یکی از اساسیترین مزیتهای آن به شمار میرود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.